Full rusch på Testriggen SMYGE 1991

I Nr 4 av KV-nytt från 1991 kunde vi läsa om när försöksfartyget SMYGE färdigutrustades.
1989 beställde FMV en testplattform för att utprova STEALTH tekniken för framtida korvettsystem. Testriggen SMYGE, som byggdes på Karlskronavarvet, fungerade även som testpattform för olika andra system, tex 40 mm Tritonkanon, robot 15, minor och torpeder.
På SMYGE provade framgångsrikt STEALTH-tekniken, sensorer, kommunikationssystem och navigationssystem till sjöss och man tränade även besättning i bemannandet av STEALTH -fartyg.
SMYGES provverksamhet bedrevs mellan 1991–1995. Så småningom omfördelades SMYGE till Sjöstridsskolan (SSS) och nyttjas nu bland annat för sökövningar i realistisk miljö för rökdykare samt träna fartygets övergivande. Under slutet av 1990-talet utnyttjades hon till förläggningsfartyg.

Läs Full rusch på Testriggen SMYGE 1991

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.