Minfartyget HMS Carlskrona 1980 (NB 390)

HMS Carlskrona byggdes på Karlskronavarvet som det största militära fartyg som någonsin byggts vid varvet. Förutom som minfartyg konstruerades fartyget för att även kunna användas som flottans långresefartyg. Sjösättningen skedde den 28 maj 1980 och den 19 mars 1982 levererades fartyget till marinen, då hon ersatte HMS Älvsnabben (M01) som långresefartyg.

År 2002 genomgick fartyget halvtidsmodifiering med omfattande översyn och modifieringar. Invändiga ombyggnationer genomfördes och katalytisk avgasrening installerades.

År 2007 lades fartyget i malpåse då marinen inte hade någon uppgift för henne. I samband med detta så togs även den främre 57 mm kanonen bort då pjästypen utgått. Marinen behövde ett nytt underhålls- och transportfartyg men då Carlskrona var 25 år gammal ansåg marininspektören att det inte ekonomiskt försvarbart att bygga om fartyget. År 2009 bytte försvaret inriktning och Carlskrona skulle byggas om till stabs- och ledningsfartyg Efter ombyggnaden ändrades också fartygsnumret från M04 till P04.

HMS Carlskrona ligger nu vid Varvet i Karlskrona för en livstidsförlängning till 2025.

Läs mer om HMS Carlskrona

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar