Sidokölssvävarna Jet Rider och Jet Princess 1988

På sommarfesten den 1 juli 1986 ute i varvsträdgården, när VD höll sitt traditionella tal till de anställda, kunde han meddela att man tidigare samma dag skrivit avtal med tre norska rederier om att tillverka 2 stycken sidokölsvävare för passagerartrafik.

Ordern gällde totalansvaret och skrovtillverkningen, utrustningen skulle göras på Westamarine i Mandal, Norge.
Under provturerna utanför Mandal hade vi stora problem med luft från luftkudden strömmade runt kölarna på sidoskroven och in i vattenjetaggregaten, som därmed förlorade så mycket verkningsgrad att det var omöjligt att uppnå kontraktsfarten på 42 knop.

Den sista funna uppgiften om Jet Princess är att hon bytte namn 1992 till Jet Cruise III och senare till Heng Yi och seglade under Kinesisk klass ”CHINA CLASSIFICATION SOCIETY” troligen mellan Hongkong och Macao.

Se även bildarkivet från skrovproduktionen av fartygen.

Läs SES fartygen slutjusteras på KkrV 1988

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.