Basareholmen i Karlskrona – ”kulor och krut”


 Strax nordost om varvsområdet på Trossö ligger Basareholmen, där ammunitionshantering för marinens räkning pågick från 1790 till och med 1986. Verksamheten var dessförinnan förlagd till den del av nuvarande Stumholmen, som kallas Laboratorieholmen, men stadsbranden i Karlskrona 1790 gjorde, att man flyttade en bit ut från de centrala öarna. Utöver den omfattande ammunitionshanteringen och verksamheten på Basareholmen beskrivs också i boken de kruthusen, Mjölnareholmen, Ljungskär och Koholmen, där krutet förvarades, innan det blev förvandlat till laddningar. Basareholmen och dess anläggningar är numera K-märkta och ön utgör ett industriminne av högsta klass.

Då boken  efterfrågas, men är  slutsåld,  publicerar vi en kopia på hemsidan istället.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.