Försöksfartyget SMYGE sjösatt 1991

Torsdagen den 19 mars 1991 sjösattes försöksfartyget HMS SMYGE.

HMS SMYGE var ett försöksfartyg i svenska marinen för att studera effekten av signaturanpassning. Skrovet är utformat för att ge ett mycket svagt radareko, och fartygets driftsystem konstruerades för att vara svårupptäckt för både sonar och värmebaserade sensorer.

SMYGE användes för en rad olika tester. Hon hade bland annat en konfiguration med 2 st Robot 15  som doldes inuti fartyget bakom radarmålsoptimerade luckor som öppnades då RB 15 avfyrades. In annan konfigurations var hon utrustad med 2 x 40 cm torpedtuber.

Erfarenheterna från SMYGE låg till grund för ett nytt och större projekt, Ytstridsfartyg 2000 (YS 2000), som utvecklades till Visby-klassen.

Läs SMYGE 1991

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.