Radionavigering -Deccasystemet

 

I Varvet Runt från 1958 kunde vi läsa om Deccasystemet som var ett radionavigeringssystem som före satellitnavigeringssystemet GPS användes över hela världen.
Deccasystemets tillblivelse är en dramatisk historia. Ett engelskt grammofonbolag som startat redan på 1800-talet lyckades på 1940-talet utveckla ett positionssystem för sjöfarande vilket fick avgörande betydelse för de allierades framgångar vid invasionen ”dagen D” 1944.
Dåvarande Svenska Sjökarteverket förstod tidigt betydelsen av systemet och ett flyttbart system upphandlades redan 1947. Efter en drygt 50-årig epok med god service till sjöfarande har systemet nu blivit gammalmodigt då det amerikanska satellitnavigeringssystemet GPS och uppbyggnaden av referensstationer (DGPS) resulterat i att det nu är möjligt att få betydligt högre noggrannhet än de 50–100 m som deccasystemet gav användarna. Sjöfartsverket beslutade därför i mitten av 1990-talet att kedjan skulle stängas vid årsskiftet 1999/2000.
Läs  Deccasystemet

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.