Vad en gammal bild kan berätta- FARTYGSKONSTRUKTION – En hantverkstradition i Karlskrona

 

Vid utgallringen av gamla ritningsoriginal i huvudkontorets källare,  slogs vi av tanken hur konstruktions arbetet har förändrats över tid. I många fall kunde man omedelbart se vem som utfört konstruktionen och ritningen.

Vissa ritningar är rena konstverk och vittnar om en gedigen ritkunskap vad gällande vyplacering och måttsättning för att skapa ett tydligt produktionsunderlag.

Trots moderna  CAD-verktyg är i många fall  de gamla handritade ritningarna av bättre kvalitet. Det krävdes då  också en noggrann planering  av ritningens disposition, då man kunde inte flytta runt vyerna som idag och lägga dem där man tycker de får plats, något som många idag syndar med enligt ritteknikens grunder.

I den gamla Svenska varvsstandarden  VIS, som fortfarande  finns kvar i några papperskopior på Saab-Kockums, finns mycket att hämta om hur fartygsritningar en gång såg ut  och som även idag är giltigt  för  de yngre duktiga skeppsbyggnadsingenjörerna !

Läs mer om konstruktionsarbete förr och nu

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar