Fregatten Norrköping (Nb 241) 1858

 

HMS Norrköping var en fregatt i svenska flottan. Hon byggdes på Örlogsvarvet i Karlskrona och var flottans sista seglande fregatt. (1858).

Fregatten Norrköping, blev också det sista fartyget som sjösattes från slipen i Wasaskjulet.

Hennes cert (typ) kan med fog sägas vara slutpunkten på en lång utveckling av örlogsfartyg. Efter Norrköping färdigställdes en segel-ångfregatt, Vanadis (1862 ), och efter henne tillfördes det inte några fregatter till den svenska flottan förrän cirka 100 år senare, då några äldre stadsjagare byggdes om till ubåtsjaktfartyg och då kallades för fregatter och blev förmodligen de sista i Svenska Flottan med denna benämning.

Läs mer om Fregatten Norrköping

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar