Wasafilmen ”från ekollon till vrak”


Den 4 augusti var det pressvisning av filmen ”från ekollon till vrak” Filmen handlar om linjeskeppet Wasa, som var protypen för de 10 linjeskepp som Chapman lät bygga i ek inför Gustav III:s krig med Ryssland 1788–1790.

Wasa som överlevde kriget såldes till Ostindiska kompaniet och gjorde en resa till Kina, men blev återköpt till svenska flottan ock användes fram till 1836, då hon bogserades till Djupa Sund och sänkets tillsamman med ett flertal andra örlogsfartyg för att utgöra en fördämning som skulle hindra att fientliga fartyg tog sig in till Karlskrona.

Fördämningen med välbevarade rester av skroven planeras att användas som dykpark för turister.

Filmen som hade visningspremiär på Marinmuseet den 5 oktober finns nu på hemsidan. Läs BLT reportage

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.