VHFK firade 15-årsjubilum på årsmötet 2019

Den 28 mars hade VHFK årsmöte i Saab-Kockums hörsal. VHFK firade 15-årsjubileum i samband med detta och mötesdeltagarna bjöds på kaffe och tårta efter de traditionella årsmötesförhandlingarna.

53 medlemmar hade slutet till årsmötet, vilket var nytt rekord och närmare 30% fler än föregående år. Efter kaffe och en pratstund presenterades 2 uppskattade föredrag.

Bo Lindahl inledde med att berätta om vilka projekt som bedrivits i VHFK regi, med hjälp engagerade medlemmar, sedan föreningen bildades den 27 januari 2004.

Läs

Efter denna resumé över 15 års verksamhet höll Bernth Svensson ett uppskattat föredrag med bildvisning om sin uppväxt på 1950-talet i det gamla fängelset på varvsområdet.

 Bilderna som visades kan ni se i bildspelet ”Livet på gamla fängelset på 1950-talet” under fliken Bildarkiv.

Det gamla fängelset uppfördes i mitten av 1800-talet och stod färdigt omkring 1860. Det skulle då kunna ta emot 300 långtidsfångar. På ritningarna kallades byggnaden för ”Logementshus för 300 livstidsfångar på Kungl Örlogs Warfet”.      

När den siste fången lämnade byggnaden började ändringsarbeten och 1923 kunde man använda de ombyggda cellerna till lägenheter. 78 lägenheter inreddes och 1967 flyttade de sista ”frivilliga” fångarna ut ur det gamla fängelset.

Det har huvudsakligen varit anställda vid örlogsvarvet, som bebott lägenheterna i det gamla fängelset. På gården fanns en del småbyggnader, som från början användes som verkstäder för de intagna och som efter ombyggnaden blev brygghus, vedbodar m.m.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.