Bildalbum från Väster-Udd

Vi har nu uppdaterat hemsidan med ett bildalbum som visar den gamla bebyggelsen på Väster Udd innan den revs i slutet 1960-tal.

Av det ursprungliga kvarteret Väster Udd finns idag nästan ingenting kvar. Kvarteret som utgjorde den sydvästligaste delen av stadsbebyggelsen på Trossö har idag genomgått en totalförvandling. I stort sett samtliga byggnader har rivits för att istället ersättas av varvets stora skrovhall. Denna uppfördes i början av 1970-talet då också hela grunden för kvarteret sprängdes bort.

Dessutom har ett antal s.k. stadsradhus uppförts längs de två Skepparegränderna.

Andra gator som ligger inom dagens Västerudd som har försvunnit eller förändrats är Alarmgatan som är borta, Norra och Södra Skepparegränderna som fått en något annorlunda dragning samt Skepparegatan som blivit kortare. En ovärderlig del av Karlskronas ursprungliga stadsbild försvann i samband med rivningen av kvarteret. Hela kvarteret klarade sig undan den förödande stadsbranden sommaren 1790 och ett flertal av husen var jämngamla med staden. Även den något modernare Gamla Teatern skattade åt förgängelsen.

Det enda som idag återstår av den äldre bebyggelsen är Varvsmuren och byggnaderna i Gröna Gången eller varvschefsbostället, som  är en herrgårdsanläggning av trä inom Karlskrona Stad, belägen strax utanför Örlogsvarvet. Den uppfördes 1781-1782 som boställe för varvschefen Fredrik Henrik af Chapman och hans närmsta skeppsbyggmästare.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar