Så börjar vi äntligen se ett slut på vintern som bjöd på snö och kyla ända fram till påsk. Våren är nog tre veckor försenad och det blir bråda tider att vår-rusta båtar och pynta i trädgårdar nu när kvällarna blivit lite varmare.

Den 5 april hade VHFK sitt årsmöte. Denna gång i Saab-Kockums hörsal. 41 personer slöt upp till årsmötet. Årsmötet bjöd även på ett mycket intressant föredrag, som framfördes av Tom Ohlsson, F.d. 1.intendent Marinmuseum. Ämnet var Gustav III ryska krig mellan 1788-1790.
Med hela den svenska flottan instängd i Finska Viken var det nog Guds försyn att man kom ut någorlunda helskinnad. Utgången för kungariket Sverige hade annars kunnat bli något helt annat med kung och myndighetspersoner i fångenskap.

Ett ryskt linjeskepp (Vladislav) togs som krigsbyte vid slaget vid Hogland 1788 och fördes till Sveaborgs fästning.

Vad man inte visste var att fläcktyfus hade härjat ombord och när skeppet togs in till Sveaborgs fästning smittade de 640 ombordvarande ryska matroserna,  varav de  200 som   redan  var döda ombord  vid ankomst till Sveaborg,  de svenska matroserna och hela lokalbefolkningen vid Sveaborgs fästning.

Karlskronas lokalbefolkning som redan drabbats hårt av den stora stadsbranden, smittades av de hemvändande matroserna och en fläcktyfusepidemi bröt ut där drygt 26 000 personer hamnade på sjukhus i Karlskrona 1790. Av dessa dog 5286 personer.

För intresserade läsare läs om Tyfusepedemin 1790.

Efter detta mycket intressanta föredrag hade Sven-Erik Hellbratt och Bo Lindahl en presentation  om vad som pågår i det stora projektet ”Ektimmer och Linjeskepp”

Projektet med att göra en rekonstruktion och skapa en digital upplevelse, beskrivs under arbetsgruppen Ektimmer och Linjeskepp och kan följas under fliken Ektimmer och Linjeskepp på VHFK hemsida.

Som avslutning på ett ovanligt långt och intressant årsmöte hade Fredrik Jungqvist från Saab-Kockums en utförlig presentation om de stora investeringar som Saab gjort för att få en modern och effektiv produktionsapparat.

Den 17 maj kl 17:30 är VHFK medlemmar inbjudna till en visning av den nya skrovhallen. Anmälan med personnr görs i god tid till VHFK sekreterare Jan Brink (jan-olof.brink@blixtmail.se).

Vi vill naturligtvis också tipsa alla medlemmar om vår nya hemsida där har vi nu samlat all information gällande medlemskap.
Vi ser också gärna att Ni försöker hjälpa till att värva nya medlemmar för att stödja föreningen.
Vår officiella mailadress är info@vhfk.se . Hör gärna av dig om det finns frågor eller tips något annat intressant för föreningen.
2017 och 2018 års medlemsavgift 100 kr/person samt 150 kr/ familj inbetalas på bankgironummer 5725-5242